Direktlänk till inlägg 22 september 2009
Råskalad potatis: Skölj potatisen och skala den med potatisskalare. Häll på vatten och tillsätt salt.
Färsk potatis: Borsta eller skrapa potatisen. Lägg den i kokande saltat vatten, gärna med några dillkvistar eller -stjälkar.
Koka alltid upp potatisen så snabbt som möjligt. Minska sedan värmen och koka den mjuk under lock. Känn efter med en provnål. Häll av kokvattnet. Låt potatisen ånga av utan lock någon minut, gärna över värmen.
Servera potatisen nykokt. Vid varmhållning förstörs C- vitaminet.
Pressad potatis: Koka potatisen råskalad och häll av vattnet. Pressa den genom purépress direkt i en värmd serveringsskål.
Servera potatisen omedelbart.
Koktider: vinterpotatis 20-25 min färsk potatis 10-20 min
Mjöliga potatissorter passar bra att ångkoka. Att koka i ånga är en skonsam tillagningsmetod. Vid ångkokning använder man en kastrull med kokande vatten och en ånginsats. Den kan antingen ha perforerad botten och placeras ovanpå kastrullen eller vara helt perforerad och hoppfällbar och sättas inuti kastrullen. Överst läggs ett tättslutande lock. Potatisen läggs i ånginsatsen.
Eftersom inga smakämnen lakas ut i kokvattnet behöver inte salt tillsättas. Koktiden kan bli något längre än vid kokning i vatten.
Ny mob. Messa ditt nr med namn. Gamla nr finns på andra telefonen. Orka föra över... Annars kan du lägga in ditt nr på FB så har jag det på mobben också! ...
Kan folk sluta skriva om min blogg på facebook så att alla ser. Jag har faktiskt kollegor och familjemedlemmar som jag inte vill ska läsa den. Jag skyltar direkt inte med era bloggar! grr! Vill du ha den så fråga i ett diskret mail... ...
Ni vet väl att Jag bloggar på annan adress numer. Om du har missat det så är det bara att fråga vilken... ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|